Olen suomessa ainoa asiantuntija, jolla on viisi professuuria. Näistä viidestä professuuristani kolme liittyy lähinnä esteettisen kirurgian opettamiseen.

Hyvin tärkeätä on ymmärtää, että professorit kouluttavat lääkäreistä erikoislääkäreitä eli tässä tapauksessa plastiikkakirurgian erikoislääkäreitä.

Suomessa kuitenkin on niin, että kauneuskirurgian tekeminen yhteiskunnan sairaaloissa on kielletty. Sen takia plastiikkakirurgit, jotka valmistuvat suomessa, eivät saa käytännön kokemusta kauneuskirurgiasta.

Hyvin moni plastiikkakirurgi kuitenkin ryhtyy omin päin, itseoppineena, tekemään esteettisen eli kauneuskirurgian toimenpiteitä. Asiakkaat uskovat, että heillä on siihen hyvä koulutus ja tätä kautta hyvä pätevyys.

Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole asian laita.

Jotta suomalainen plastiikkakirurgi saisi kunnon koulutuksen esteettiseen – eli kauneuskirurgiaan – hän joutuisi ja joutuu käymään ylimääräisesti eri paikoissa, joissa hän sitten voi hankkia itselleen kokemusta ja taitoa tällä alalla. Hän joutuu esim. olemaan vuodesta kolmeen vuoteen ulkomailla sellaisessa paikassa, jossa tehdään paljon ja kaikenlaisia esteettisen kirurgian toimenpiteitä. Monesti on kuitenkin käynyt niin, että joku plastiikkakirurgi, joka harjoittaa esteettistä kirurgiaa, ei ole näin tehnyt ja on siksi huomattavan huonosti koulutettu.

Yllä mainittu ei ole niinkään ihmisten tiedossa. Asiakkaan olisi syytä varmistua siitä, että kyseessä oleva plastiikkakirurgi on saanut riittävää kauneuskirurgian koulutusta sen leikauksen suhteen, jota hän on hakemassa, ennen kuin hakeutuu tälle lääkärille.

Rolf Nordström, 12.10.2012